De ce se sărbătorește ziua copilului pe 1 iunie. Ce semnificație are această dată

ziua copilului
Imagine de Виктория Аникина via Pixabay

Data de 1 iunie a fost aleasă pentru a sărbători ziua copiilor la nivel global, însă aceasta este o sărbătoare care are loc pe date diferite în lume.

Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului.

Tot în acel an, 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului”.

Ziua de 1 iunie este, de fapt, Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă în prezent este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949).

Alături de Romania, alte 47 de state celebrează copii la aceeași dată, 1 iunie.

Majoritatea țărilor au căzut de acord asupra zilei de 1 iunie, prima zi de vară, însă nu toate statele sărbătoresc Ziua Copilului acum, 22 noiembrie fiind o dată populară în țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda.

În unele țări, Ziua Copilului este sărbătorită pe data de 20 noiembrie, ziua recomandată de ONU. În realitate, nu este lună din an în care să nu existe o țară în care se marchează ziua copilului. În Congo și Camerun s-a ales de exemplu data de 25 decembrie, în lumea arabă, Franța, grecia sau Suedia se sărbătorește pe data de 20 noiembrie, În Australia în a patra miercuri din octombrie și așa mai departe până la Bahamas care sărbărește ziua copilului în prima zi de vineri din luna ianuarie.

Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă 1 iunie și de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă.

Sanatate

mască

De ce spun specialiștii că masca este obligatorie. Și-au schimbat părerea față de începutul pandemiei

Dacă la începutul pandemiei, specialiștii în sănătatea spuneau că trebuie să porți mască numai dacă ai probleme de natură respiratorie, [...]

Psihologie

coronavirus

Rămâi om în timpul carantinei. Protejează-ți mintea și totul va fi bine

Chiar dacă în ultimul timp se vorbește foarte mult de distanțare socială, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te [...]

Dieta si nutritie

Cum poți reduce pofta de mâncare. Trucuri care te pot ajuta să controlezi apetitul

Dacă te-ai întrebat cum poți reduce pofta de mâncare, răspunsul este simplu. Alimentele, suplimentele sau alte metode care împiedică o [...]